Slemish House

A rural barn in the Slemish Mountainside

Slemish House

 

This discreet site is located off a private shared laneway is defined by stonewalling to all boundaries. There is little natural vegetation enclosing the site however it sits within an Area of Outstanding Natural Beauty and the site adorns fantastic uninterrupted southerly views of nearby Slemish mountain.

 

The broadly linear replacement dwelling can be described as two forms along the same axis augmented by a dividing car port. The main body of the building addresses the dwelling function with the second smaller block forming the garages and games room surmounted by a first-floor balcony wrap. A material palette had been derived from vernacular cladding such as metal sheeting and timber panels, common on rural buildings. Glazed walls were also very important to this design to ensure all views were maximised and to create an inside / outside open plan living.

 

The formal landscaping aesthetically isolates the site further from the neighbouring property and defines areas of external outdoor living for use.