Patrick Bradley Architects Studio

An Architects studio cantilevered over Grillagh River

Patrick Bradley Architect Studio

 

The design of this 40ft shipping container Architects studio was important to compliment the nearby Grand Designs Grillagh Water House, whilst also making its own stand alone bold architectural statement.

 

The architectural language creates a contemporary blend of Irish vernacular architecture using traditional corrugated tin, with a modern twist of gold powder coat. This assists in blending the office into the surrounding vegetation and landscape.

 

The two book ends of the container have been replaced with large picture windows providing a linear through view from one end of the container to the other, ensuring the studio feels as large and airy as possible. Ventilation windows are on the northern elevation for function and prevention of screen glare. These are also flush with the corrugated cladding when closed avoiding any reveals and provide the reflection of the sky.

 

The dramatic overhang is due to site restriction and therefore the design evolved ensuring maximum potential for the studio. The rugged external materials of the studio are met with a polished internal entirely clad in birch ply and resin concrete floor.